Fazuľová polievka Adzuki – zasýti a zahreje


Kto by nemiloval ten pocit, dať si po dlhom vyčerpávajúcom dni dobrú domácu fazuľovú polievku, ktorá zasýti žalúdok a pohladí dušu? Vyskúšajte si pripraviť fazuľovú polievku z adzuki fazule – originýlny recept, ktorá je ideálna nie len na zahriatie počas chladných dní. Tento recept nie je vôbec nejaký extra náročný a zvládnete ho hravo aj keď nie ste nejaký majster v kuchyni 🙂

Pripravte si ingrediencie, ktoré budete potrebovať:

  • 1 šálka predvarenej adzuki fazule (asi 200 g),
  • 1 stredná cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 zemiaky,
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • sójová omáčka, bylinky ako tymián alebo rozmarín (voliteľné).

polievka

Postup:

1. Predvarenú fazuľu si ešte raz prepláchni pod prúdom studenej vody a nechajte ešte aspoň 15 minút odstáť pri izbovej teplote.

2. Cibuľu a cesnak si nakrájajte nadrobno. Mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.

3. V hrnci rozohrejte olivový olej a jemne orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.

4. K orestovanej zelenine pridajte prepláchnutú (predvarenú) fazuľu a zalejte ju vývarom alebo vodou. Priveďte do varu.

5. Následne znížte teplotu a varte približne 45 minút, kým fazuľa nezmäkne.

6. Keď je fazuľa takmer mäkká, pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky. Pokračujte vo varení ďalších 15 až 20 minút, kým všetky ingrediencie nezmäknú.

7. Polievku osoľte a okoreňte podľa vlastnej chuti. Ak chcete môžete pridať aj sójovú omáčku, mletú rascu, mletú kurkumu či bylinky, ktoré krásne zvýraznia chuť.

8. Polievku podávajte horúcu, ideálne s čerstvým chlebom a lyžičkou kyslej smotany.

fazula

Priateľský tip:

Ak nemáte čas na namáčanie (predvarenie) fazule, môžete použiť aj konzervovanú adzuki fazuľu, ale nezabudnite je pred varením prepláchnuť. Pre vegánsku verziu použite vývar bez živočíšnych prísad. Táto polievka sa hodí aj ako hlavné jedlo, najmä počas chladnejších dní.

4.2/5 - (5 votes)

About